Önbizalomhiány

Onbizalomhiany

 

Önbizalom

Mindenki úgy születik, hogy van neki, és csak hosszú évek tapasztalatai következtében foszlik apránként semmivé. Ha ez történt veled is, és szeretnéd újra felépíteni, akkor ebben a segítségedre lehet az, ha megérted, hogy hogyan veszítetted el. Ez azért is fontos, mert az önbizalom felépítése nem egy pillanat műve, hanem egy folyamat része.

 

Önbizalomhiány

Önbizalomhiány a kompromisszumok kötésére hajlamos embereknél alakul ki. Őket konfliktuskerülőknek is szokták nevezni.

Konfliktusban két alapvető viselkedésmintából választhatsz. Az egyik a hiszti, a másik a kompromisszum. Amikor a konfliktusban egymásnak feszültök, akkor csak az egyikőtök akarata érvényesülhet. Ő az, akinek igaza van. Neki sikerül elérni azt, hogy a másik az ő elképzelése szerint alakítsa a viselkedését. Ez a „hisztis” karakter nem hajlamos az önbizalomhiányra, hiszen erre semmi oka nincs. Nem is foglalkozik a kérdéssel, mert számára az egyetlen járható út, ha a másik az ő elvárásának megfelel.

Értelemszerűen egy konfliktusban, ha az egyik fél a hisztis, akkor a másiknak a kompromisszumot kell vállalnia, hiszen csak az egyik akarata érvényesülhet, vagy legrosszabb esetben egyiké sem érvényesül (ha netán mindkét fél elképzelése megvalósul, akkor nincs konfliktus).

Ha te vagy az, aki kompromisszumra kényszerül, arra koncentrálsz, hogy mit tegyél annak érdekében, hogy a másik elfogadjon. Megpróbálod jó előre kipuhatolni, hogy hogyan kell a saját viselkedésedet alakítanod annak érdekében, hogy a másik fél beleegyezésével és hozzájárulásával a célodat te is elérd. Röviden: úgy viselkedsz, hogy mindenképpen elfogadjanak. Megint másképp fogalmazva, azt teszed, amit elvárnak tőled, hogy cserébe elismerést kapj. Vagyis nem azt teszed, amit a szíved diktál, nem vállalod önmagadat, sőt ezzel a kérdéssel egyáltalán nem is foglalkozol.Te vagy az, aki azt mondja a másiknak, hogy „igazad van!”. Eközben arra törekszel, hogy a feladatnak megfelelő karakterrel azonosulni tudj. Mindaddig természetesen semmi gond, amíg ezért cserébe elismerést kapsz. Sajnos azonban az élet rendszeresen produkál olyan helyzeteket, melyekben erőfeszítéseid ellenére sem kapod meg a várt elismerést. Minden egyes alkalommal, amikor ezt tapasztalod, veszítesz az önbizalmadból, hiszen minden igyekezeted ellenére sem sikerült kivívnod az elismerést, a pozitív visszaigazolást. Az egyetlen kiutat az jelenti a számodra, ha kitalálod azt, hogy hogyan szerezheted vissza a másik bizalmát és elismerését, ezért lépésről lépésre egyre jobban feladod önmagadat. Ugyanakkor minden egyes kudarcot követően egy kicsit kevésbé vagy képes elhinni azt, hogy meg tudsz felelni az újabb elvárásnak, hiszen a korábbinak sem tudtál. Ez fokozatosan teljesen felőrli az önbizalmadat. Végül már azt sem tudod, hogy mit szeretnél és ki is vagy valójában. Egyáltalán nem magadra, hanem a másikra figyelsz. Minél többször adod fel önmagadat, azaz minél több kompromisszumot kötsz, annál többször fordulhat elő az, hogy veszítesz az önbizalmadból, míg végül alig marad belőle.

 

Megoldás

Ezek alapján a megoldás látszólag egyszerű: nem kell kompromisszumokat kötni, sem pedig konfliktust kerülni. Csakhogy ezzel két probléma is van. Az egyik az, hogy a kompromisszumokat már megkötötted és a konfliktusokat is elkerülted. Ezért lettél önbizalom-hiányos. Ha a továbbiakban is kerülöd az ilyen helyzeteket, azzal eléred, hogy nem romlik tovább a helyzeted, de javítani sem tudsz rajta. Ettől nem lesz több önbizalmad, igaz, kevesebb sem. Azonkívül ezt könnyű tanácsolni, kivitelezni viszont annál nehezebb. Főleg annak, aki mindig is ezzel az eszközzel élt.

A valódi megoldáshoz akkor jutsz el, ha a tudatában vagy annak, hogy az önbizalmadat a saját viselkedéseddel rombolod le. Ha ismét fel szeretnéd építeni, akkor a viselkedéseden kell változtatnod. Ez nem feltétlenül egyszerű feladat, mivel a viselkedésedet nem változtathatod tetszés szerint szabadon. Az érzelmeid határozzák meg, úgyhogy az érzelmeidet kell előbb feldolgoznod ahhoz, hogy a viselkedésed is megváltozhasson. Az önbizalmad ennek a folyamatnak a során fokozatosan épül fel teljesen. 

A Hipnózis Centrumban AnaLog Terápia segítségével megkeressük, és felszámoljuk azokat a problémás konfliktusokat, melyeknek az önbizalomhiányt köszönheted. Ez a folyamat ugyan nem zajlik le egy pillanat alatt, viszont már az első konzultációval is jelentős javulást fogsz tapasztalni.

Kapcsolatfelvétel, és időpont egyeztetés.

AnaLog-elme-I-Reinkarncio-jobb-banner

AnaLog Terápia – Facebook