Párkapcsolati konfliktus kezelése hipnózissal

Parkapcsolat_200-120Férfi és nő párkapcsolatban eltérő módon látja a problémákat és eltérő módon éli meg őket.

A hipnózis kezelés célja az, hogy megkeressük azt az érzelmet, mely kényszerít a konfliktusok kialakulásához vezető hátrányos viselkedésminták fenntartására. Az egyik ilyen érzés, ami hipnózissal könnyen felszínre hozható és megoldható, a szégyenérzet. A megoldást az akadályozza, hogy az érzelem, ami a hibás viselkedésmintát irányítja, az illető számára láthatatlan. Hipnózisban lehetőség van az érzelem feltárására, a hibás döntés azonosítására (tudatosítására) és megváltoztatására is.

Képzeljen el egy fiatal nőt, aki néhány éve párkapcsolatban él. Nemrég költöztek össze a párjával, de a boldogság mégsem tökéletes. Úgy érzi, nem kap elég figyelmet, mintha a srác nem akarná igazán őt. A barátnőit már mind eljegyezték, némelyiknek még gyermeke is van. Ő pedig még mindig pártában. Furcsa, kellemetlen érzés, ennél jobban megmagyarázni lehetetlen, de nem hagyja nyugodni. Hogyan tehetne szert némi figyelemre, kedvességre, elismerésre. Hogy lehetne innen továbblépni? Odaállhat a másik elé és egyenesen a szemébe mondhatja, de ezt már próbálta, nem vált be. Igaz, veszekedés közben vágtak egymás fejéhez mindenfélét, amikor ez is elhangzott, de legalább megpróbálta. Eredmény nélkül. Más stratégia kell. Van is készen ilyen a tarsolyában. Amikor este hazaérnek az egész napos robot után, fáradtan, bár szorgosan lát neki a mosogatásnak, rendrakásnak. Ha készen lesz, joggal várhat el köszönetet is, kedvességet is. A párja eközben a szobában van, talán azt várja, hogy ő is bemenjen hozzá. Már majdnem végez, amikor egy óvatlan pillanatban az egyik tányér kicsúszik a kezéből és a burkolaton ezer darabra törik. A fiú erre azonnal megjelenik a konyhában és leplezetlen haraggal vágja a fejéhez, hogy igazán vigyázhatna jobban is, mert a burkolat könnyen megsérülhet! Teljesen érthető a felháborodottság és elkeseredettség, ami a lányban ekkor fellobban, hiszen megint hiába erőlködött. Figyelmet végül is kapott, de abban nem sok köszönet van. Kedvesség helyett pedig megint veszekedés. Ebből így milyen házasság lesz. Ha egyáltalán lesz?

Most képzeljen el fiatal férfit, aki néhány éve párkapcsolatban él. Nemrég költöztek össze a párjával. Igaz, egy ideje már pedzegette a lány, hogy mikor tervezi ezt meglépni és emiatt van benne némi feszültség. Akarja ezt, vagy sem? Most éppen az eljegyzést tervezi, de a feszültsége nemhogy csökkenne, hanem még növekszik is. Nem biztos magában most sem. De minek húzza az időt feleslegesen, ha nem is akar tőle semmi komolyat? Erre is történtek már célozgatások. Ettől az egésztől eléggé feszült és egyébként is egész nap dolgozott, úgyhogy úgy érzi, hogy megérdemelne egy kis pihenést este otthon, de nincs egy perc nyugta sem. Rögtön a fejéhez vágják, hogy nem elég házias, nem rak rendet maga után, stb. Idegesítő helyzet. Így hogyan házasodjon meg, ha folyamatosan kritizálják? A házassággal tulajdonképpen nincs baja, de nem tudja, mikor dönt jól? Ha nem kéri meg a kezét, akkor előbb utóbb vége lesz a kapcsolatnak, ha pedig igen, akkor ezt a feszültséget még intézményesíti is. Bárhogy kerülgeti is gondolatban a problémát, megoldást sehogy sem tud kitalálni rá. Mindegy, majdcsak lesz valahogy. Most legalább pihen egyet az egész napos robot után, csak azt nem érti, miért nem jön be végre a párja. Mi tart ennyi ideig? Ahogy a szobában üldögél, a gondolataiba merülve, egyszer csak hallja, ahogy az egyik tányér hangos csörömpöléssel törik ripityára a konyha kövezetén. Erre elpattan benne a húr…

Mielőtt könnyedén pálcát törne a történések felett, engedje megjegyeznem, hogy egyik fél sem hibás és egyik fél sem szabad akaratából cselekszik. Mindketten automata üzemmódban, érzelmeikre reagálva teszik azt, amit korábban megtanultak. Igaz, ettől nem boldogok, de ez az egyetlen lehetőség, amit választhatnak, vagy legalábbis a választható lehetőségek közül egyelőre a legjobb. A kérdés azonban nem az, hogy miért van ez így, hanem az, hogy hogyan tudnak változtatni rajta? Ahhoz, hogy változtassanak, nyilván cselekedniük kell, ahhoz pedig, hogy cselekedjenek, előbb döntést kell hozniuk arról, hogy hogyan és mit tegyenek?

Mindketten ugyanazt akarják: figyelmet és elfogadást (más szóval szeretetet).

Mindketten feleslegesen várják a megoldást a másiktól, csakis saját maguk változtathatnak.

És mindketten ugyanazzal a motivációval bajlódnak, ami a döntésüket, cselekedetüket egy érzelem vezérli.

Egy elképzelt érzelem az, melyre reagálva a lány mosogatásba kezd azért, mert cserébe figyelmet, hálát, szeretetet vár a párjától és  ugyanígy egy érzelem készteti a fiút is arra, hogy megkérje a lány kezét azért, hogy cserébe elfogadja és ne piszkálja őt. Mindketten ugyanazért cselekszenek és az ellenkezőjét tapasztalják, mint, amit vártak.

A csapdából kiszabadulni akkor tudnak, ha hipnózis segítségével feldolgozva azt az érzelmet, melyet minden erejükkel elkerülni szeretnének, képessé válnak arra, hogy változtassanak a reakcióikon, azaz másképp viselkedjenek egymással.

Loós Balázs

AnaLog-elme-I-Reinkarncio-jobb-banner

AnaLog Terápia – Facebook