Lámpaláz kezelése hipnózissal

lampalaz

 

A lámpaláz

Összeszorul a torkod, elönti a pír az arcodat, levegőért kapkodsz, kiver a víz, és az izgalomtól a torkodban dobog a szíved. Előre rettegsz a rád szegeződő tekintetek látványától, pedig még semmi sem történt.

A lámpaláz gyakran előforduló jelenség az életben. Nem mindig látszik kívülről, de az érzés akkor is rémes pillanatokat okozhat annak a számára, aki átéli.

Gyermekkoromban azt hittem, hogy a lámpaláz, ez a különleges, bénító érzés, ami képtelenné tesz a normális fellépésre még akkor is, ha otthon tökéletesen begyakoroltam mindent, és tökéletesen biztos voltam magamban, csak engem szemelt ki magának. A többieket mindig olyan profinak láttam. Később rájöttem, hogy ez nem így van. Alig van, akit megkímélne, csak addig, amíg szorult helyzetbe nem kerülsz, nem tudsz róla, hogy téged is súlyt.

Akadályozhat a szakmai előre jutásban, érvényesülésben, fellépéseken, előadások tartásában, vizsgázásban vagy akár a magánéletben is, amikor baráti körben kellene megszólalnod. A lámpaláz képes bármilyen helyzetben a torkodra forrasztani a szót, amikor pedig éppen arra lenne a legnagyobb szükséged, hogy lazán beszélni kezdj, vagy máshogy mutasd meg magadat.  Ráadásul függetlenül attól, hogy mennyire jól készültél fel előre.

 

A kialakulása

A legtöbbször azért alakul ki, mert valamikor a múltban olyan helyzetbe kényszerítettek, amit nem szívesen vállaltál, vagy kifejezetten elleneztél. Sok lehetőség adódik az életben az efféle helyzetek kialakulására. Az egyik legelső alkalom lehet például, amikor az oviban farsangra olyan jelmezt kapsz, ami nem tetszik, vagy nevetségesnek érzed magad benne. Az is lehet, hogy a jelmezes szereplés gondolatától is kiver a víz, de mégis menni kell. Vagy kialakulhat akkor, ha suliban beneveznek egy versenyre a megkérdezésed, vagy beleegyezésed ellenére, mert – szerintük – te mindenben jó vagy. Sőt, az is lámpaláz (szorongás) kialakulásához vezethet, ha eleinte minden a legnagyobb rendben van, de aztán kapsz egy faragatlan edzőt, vagy tanárt, aki poroszos módszerekkel igyekszik beléd verni a saját elképzeléseit. 

Ilyen alkalom bárkinek adódhat az életében, és sokszor még az előadóművészeket, sportolókat sem kíméli. Szerepelnie időnként szinte mindenkinek kell, úgyhogy elég nehéz az ilyen helyzetek elől kitérni, és, ha nem tudod, hogy mit kell tenned, akkor azzal le is rakod a szorongással, izgulással, izzadással járó lámpaláz alapjait. Később aztán a tünetek az időnként ismétlődő helyzetek következtében elmélyülnek, és gyakoribbá válnak.

 

A megoldás hipnózissal

Amikor lámpalázra keresünk megoldást a hipnózis során AnaLog Terápiával, akkor magát az érzést hívjuk segítségül, ami a kellemetlenséget okozza a számodra. Az érzés segítségével hipnózissal megtalálhatók a lámpaláz kialakulásáért felelős egykori történetek, események. Ezeknek a kibontásával, és megfelelő feldolgozásával a lámpaláz is megoldhatóvá válik, és elmúlik.

 

Mennyi időre van mindehhez szükség?

A hipnózis során az AnaLog Terápia kezelés ritkán tart tovább másfél óránál, és a lámpaláz oka általában egyetlen találkozóval megkereshető, és megoldható. A lámpaláz ezt követően teljesen eltűnik, és többé nem bukkan fel. Előfordul ugyan, hogy több találkozóra is szükség van, de a lámpaláz esetében ez nagyon ritka.

 

Kell-e készülni bármivel előre?

A sikeres kezelés lebonyolításához semmilyen előzetes felkészülés, vagy gyakorlás, és semmilyen különleges képesség nem szükséges. A találkozó során megbeszélünk mindent, ami a kezelés során történni fog beleértve azt is, hogy milyen eredményre, változásra lehet számítani azt követően. Az érzelem feldolgozásához nincs szükség sem különleges képességre, sem gyakorlásra, sem pedig előzetes felkészülésre.

 

Miért foglalkozom lámpaláz oldással?

Nem vagyok közszereplő, de nem egyszer előfordult már, hogy TV-be, vagy rádióba meghívtak egy-egy hosszabb, rövidebb adás erejéig, és egyetlen egyszer sem éreztem lámpalázat. Még az izgalomnak is csak a szele legyintett meg, pedig nem volt ez mindig így.

A szüleim zenészt akartak faragni belőlem, aminek az útjába talán leginkább a minden egyes fellépésemre hű kísérőmül szegődő szörnyű lámpaláz állt. Akkoriban elképzelni sem tudtam, hogyan lehet lámpaláz nélkül színpadra lépni, vagy megszólalni mások előtt. Később aztán, amikor menedzserként dolgoztam, megtanultam. Kénytelen voltam, mert több száz ember előtt kellett időnként előadásokat tartanom, és nem kérdezték meg, hogy szeretném-e, vagy sem. Ott inkább hozzászoktam a helyzethez, és megtanultam a tréningeken, hogy mit kell tenni, hogy ne izguljak túlságsan.

Végül aztán elkezdtem hipnózissal, és Analog Terápiával foglalkozni, és elérkezett az ideje, hogy teljesen leszámoljak ezzel az érzéssel. Valójában, mire oda kerültem, hogy mások előtt is megszólaljak, már a kezemben volt a technika, amivel oldhatóvá vált az érzelem, és feldolgozhatóvá a régi emlékek. Megtettem, és így a lámpaláz végleg eltűnt az életemből. Mostanában már semmilyen érzés nem kíséri, ha emberek előtt kell megszólalnom még akkor sem, ha néha-néha TV-ben, vagy rádióban kell megszólalnom.

Azt gondolom, hogy ugyanezzel a technikával ugyanez az eredmény bárki számára elérhető.

 

Visszajelzések

“A hétvégén lehetőségem volt arra, hogy leellenőrizzem az előző oldásunk hatását, mert egy  egy 500 fős rendezvényen vettem részt. A rendezvényen jelentkezőket kerestek egy feladatra, amihez ki kellett menniük a színpadra. Meglepő módon életemben most először úgy voltam vele, hogy, ha most nem megyek ki, akkor azt egész életemben bánni fogom. Már önmagában ez nagyon nagy dolog tőlem, amit korábban még elképzelni sem tudtam volna. Kicsit olyan érzés volt, mintha belülről valakik löknének előre, hogy menjek én is. A végén ráadásul meg kellett osztani a tapasztalatainkat a többiekkel, amire csak páran jelentkeztek. Ez végképp elképzelhetetlen lett volna ezt megelőzően a számomra. Ilyet soha nem tettem volna, így aztán, amikor jelentkeztem azt is el kellett mondanom nekik mikrofonnal a kezemben, hogy eddig én voltam az, aki soha ki nem jött volna egy színpadra ennyi ember elé. A végén ugyan remegett már egy kicsit a mikrofon a kezemben, de inkább a rutin hiánya, mintsem a félelem miatt. Hatalmas áttörés volt ez a számomra, és nagyon büszke voltam magamra.

Az a sok ember ott ült előttem, és végre nem azt néztem, nem rájuk figyeltem. Korábban is ezt tanították a tréningeken, de soha nem tudtam megtenni.

G. Éva

2017.11.06.”

 

“Szia!

Nem tudom, emlékszel-e, két hónapja voltam nálad lámpaláz kezelésen. Külföldön zenélek, és gondoltam hagyok egy kis időt magamnak, hogy teszteljem az eredményt. Azt hiszem, így két hónap után már felesleges várnom, hogy vajon fogom-e újra érezni, úgyhogy inkább megírom neked, hogy köszönöm! Nem gondoltam volna, hogy ennyivel megoldjuk, és azt sem, hogy lehet izgulás nélkül is fellépni.

Még egyszer köszönöm, és további sok sikert neked!

Üdv,

K. Géza

2017.04.11.” 

 

Ha időpontot szeretnél egyeztetni, az elérhetőségemet ide kattintva találod.