Amikor nem jó a jojó

Azt mondják, a túlsúly lehet védelem, amivel valaki felvértezi magát a külső támadások ellen. Sajnos egy ilyen információ, habár nagyon hasznos, ahhoz kevés, hogy amikor valaki ennek birtokába jut, a homlokára csapva, megkönnyebbülve hátradőljön: „Ó, hát ezt kerestem! Milyen nagyszerű, akkor most le tudok fogyni!” Majd ezt követően ledobva pár tíz kilót, karcsú emberként folytassa életét. Egy ilyen felismerés önmagában keveseket juttat hozzá ahhoz, hogy rögtön le is fogyjanak. A tudattalan sokkal körmönfontabban alakítja az életet annál, semhogy egy ilyen egyszerű logikai relációval félre lehessen állítani. Felismerésekre és azokon keresztül változásokra kényszerít. Olyan felismerésekre, melyek változást kívánnak attól az embertől, aki fogyni szeretne. Van, akinek ez könnyebben megy és van, akinek nehezebben, vagy talán egyáltalán nem.

A testsúly is a szervezet egy jellemzője, melyet a tudattalan alakít a belső egyensúlynak megfelelően. Talán furcsán hangzik, de valamilyen célt szolgál. Legkönnyebben úgy lehet változtatni rajta, ha megkeressük, mi az a cél, és elérjük másként. Ilyenkor feleslegessé válik az a korábbi eszköz (a korábbi testsúly), mellyel a tudattalan az adott célt elérte és lehetségessé válik a fogyás a „jojó” effektus veszélye nélkül, azaz véglegesen. Nem feltétlenül egyszerű azonban megtalálni a célt, melynek elérését a tudattalan ezzel az eszközzel könnyíti meg, és ráadásul mindenkinél másképp alakul ki. Lehet, hogy az illető valóban védelmet szeretne, de vajon mi ellen, és miért van szüksége erre a segítségre a tudattalantól? Vajon mi lehetett az, amit enélkül nem látott megvalósíthatónak, azonban a jelentős hízással automatikusan megoldhatja a problémáját?

Nem mindenki fejlődik egyformán gyermekkorában, vagy akár felnőttként. Van, aki véznább, a tornasorban hátrébb áll és vannak olyanok is, akik a többieket jóval megelőzve, korán indulnak fejlődésnek és ennek hatása testalkatukon is megmutatkozik. Amikor egy kamasz kislány kortársainál korábban tesz szert nőies idomokra, osztálytársai még kislányoknak tűnhetnek mellette. Sokan bizonyára könnyedén kezelik ezt a helyzetet, de olyanok is akadnak szép számmal, akik nem tudnak mit kezdeni a váratlanul érkezett változásokkal. Márpedig a korabeli fiúk között komoly érdeklődést kelt az efféle változás és ezt többnyire nem hagyják szó nélkül. Akiben van annyi kurázsi, hogy lazán félvállról vegye a megnyilatkozásokat és képes legyen megfelelően reagálni, képes elfogadni önmagát és nem akar változtatni a helyzeten. Még kapóra is jön a kiemelt figyelem, amivel megtisztelik. Azok számára azonban, akik sutábbak, zárkózottabbak és nem tudják, hogyan reagáljanak a megjegyzésekre, rettentően kényelmetlen az egész helyzet. Valamilyen módon szeretnék megváltoztatni, márpedig erre két kézenfekvő lehetőség is van. Az egyik, hogy lefogynak, a másik pedig, hogy meghíznak. Bármelyik út megfelel, ha a kívánt célt elérik vele, azaz elkerülik a nem kívánt molesztálást. Eleinte nincs is baj, hiszen szándékos cselekedetről van szó. Idővel azonban a gyeplő könnyen kicsúszhat a kezeik közül, hiszen kínos megjegyzéseket később már azért kaphatnak, amilyen testalkatra szert tettek a változást követően. A kontroll azért csúszik ki a kezeik közül, mert a tudattalan nem képes logikailag megkülönböztetni a két megjegyzést egymástól. Csak arra figyel, hogy mennyire kínos, ha az osztálytársak összesúgnak, hogy „Ennek a csajnak mekkora melle van!”. Ha megtanulja 10-12 éves korban, hogy ettől a kínos érzéstől hízással szabadulhat meg, akkor a kínos érzést kiváltó helyzetekre később is hízással fog reagálni. Miután meghízott azonban bármikor összesúghatnak a háta mögött, vagy akár kaphat megjegyzést a partnerétől is, hogy ideje lenne lefogyni. Ezt természetesen szintén kínosnak fogja érezni és tudattalanul ugyanúgy fog reagálni.  A tudattalan arra törekszik, hogy fenntartsa azt az egyensúlyi testtömeget, mely a megítélése szerint a leginkább hasznos ahhoz, hogy a kínos helyzeteket elkerülje. Így aztán az eredetileg hasznosnak bizonyuló eszköz önálló életre kel és átveszi az irányítást.

Amíg nem ismeri fel azt, hogy hogyan szabadulhat meg a kellemetlen érzéstől, melytől zavarba jön, hiába fogyókúrázik sikerrel, mert a tudattalan a fogyókúrát követően visszaállítja azt a testsúlyt, mellyel célját a megszokott módon a legkönnyebben elérheti.

Kapcsolódó oldalak, bejegyzések:

Fogyás hipnózissal

AnaLog-elme-I-Reinkarncio-jobb-banner

AnaLog Terápia – Facebook